loader

Де створити інтернет-магазин: "Хмарні" технології чи CMS

Попереднього разу ми розповідали про створення сайту на основі CMS чи “з нуля”, але є ще одна можливість створити інтернет сайт — розробка за допомогою онлайн-сервісів. Цього разу ми порівняємо розробку магазину на основі CMS та хмарних сервісів.

Припустимо, що ви вирішили розробити інтернет магазин і не можете вибрати чи створювати його у хмарі (наприклад Shopify або Хорошоп), чи розробляти магазин на CMS. Порівняймо ці два підходи за декількома критерями:

  • дизайн магазину
  • функціональні можливості
  • затрати
     

Дизайн

Звичайно в дизайні виграє розробка з нуля, бо в цьому підході ви повністю контролюєте, що саме вам потрібно та дуже часто нічого неможливого з цим варіантом нема. Але якщо вам не потрібно щось унікальне, а просто працюючий магазин, або ви ще на етапі перевірки своєї ідеї, то вибравши хмарний сервіс, ви можете задовольнити ваші потреби.

Практично всі онлайн сервіси пропонують вам вибрати шаблон майбутнього магазину на старті перед тим, як ви почали наповнювати магазин товарами. Тому буквально за кілька хвилин ви отримуєте проєкт з готовим дизайном, у якому ваші клієнти вже можуть щось купити.

Якщо ви вибрали варіант розробки магазину з унікальним дизайном, то рішення на основі “хмарних” сервісів виглядає не таким очевидним по декільком причинам. Не все що ви бажаєте можна реалізувати. Річ у тому, що онлайн сервіси не можуть надати вам всі можливості, бо магазинів та потреб безліч, але реалізувати все одразу неможливо, тому деякі функції банально відсутні. Друга причина полягає в тому, що додати відсутні можливості не просто, а тому приходиться додавати негарний код, або переписувати великі частини шаблонів, що може виявитися дорожчим ніж у випадку використання CMS. Третя причина полягає в тому, що дуже часто при створенні магазину на основі онлайн сервісів дизайн не створюється з нуля, розробники беруть шаблон за замовчуванням і вже в ньому дороблюють те що необхідно, а це може призвести до того, що в проєкті може залишитися безліч місць, які просто не будут використовуватися, але впливатимуть на швидкість завантаження сторінки або на google page speed рейтинг.

Витрати

При розробці інтернет магазину на основі CMS ви можете встановити все самі, тобто купити собі хостинг, виконати все необхідне згідно інструкції зі встановлення, встановити безкоштовну або куплену тему для сайту і отримати готовий магазин. При цьому ви не будете платити розробникам, а тільки за хостинг. Проте ви не отримаєте модерновий магазин з унікальним дизайном.

Або можете попросити розробників зверстати все під ваші потреби по вашому дизайну. Хороший верстальник може розробити вам все як треба, розробити максимально коректну верстку і розмітку сторінок. Далі розробники “натягнуть” вашу верстку на CMS і встановлять на хостинг. В цьому разі ви сплачуєте за верстку і розробку, ну а далі так само як із власною установкою – тільки за хостинг.

Якщо ви вирішили створити інтернет-магазин на основі хмарного сервісу, то тут так само є можливість зробити все самому або попросити розробників. Але у випадку з оплатами вам потрібно буде ще кожного місяця сплачувати комісію за користування сервісом. Наприклад, Shopify бере оплату в залежності від того скільки ви продали через магазин. У Хорошопа ціна однакова, але в той же час вони обмежують кількість товарів у магазині.

В будь-якому випадку для всіх варіантів є можливість на кожному етапі залучити розробників.

Робота адмін панелей

Всі сервіси і CMS дають вам можливість керувати всім контентом на сайті. Але з ростом вашої справи ростуть і потреби, тому колись ви захочете доробити вашу адмін панель. В такому разі вам не обійтися без роботи розробника.

Shopify має можливість додавати доповнення щоб розширити можливості адмінки магазину, Хорошоп - не має її. А от власна розробка взагалі дає вам повний контроль і ніяких обмежень в плані доробки адмін панелі немає.

Оновлення

При розробці будь-якого проекту важливо слідкувати за оновленнями – це можуть бути як оновлення з новим функціоналом, виправленнями помилок або оновлення, які містять виправлення проблем з безпекою.

При використання онлайн сервісів ці оновлення виконуються автоматично, тому цей пункт можна пропустити. Хоча якщо ви доробили вашу адмін панель або використовуєте якісь додаткові власні розробки, то слідкувати за оновленнями стає критичним питанням, бо деякі з них можуть видаляти стару поведінку деяких функцій або міняти її.ому з релізом оновлень необхідно буде доробляти власні розробки. На жаль, вплинути на оновлення ніяк неможливо,тому доведеться просто слідкувати за ними.

При розробці на CMS ситуація з оновленнями майже та сама, але їх потрібно встановлювати "власноруч". Якщо ви розробляли проект самостійно, то зазвичай в адмін панелі можна і оновитися. Важливо розуміти, що не всі CMS мають можливість оновлюватися через адмін панель, тому для них оновлення може додати тільки розробник. В будь якому випадку процес оновлення повністю контрольований і якщо на це наразі немає часу, або оновлення некритичне, його можна не встановлювати.

Висновок

Перед тим як починати роботи зі створення вашого магазину, необхідно зважити всі "за" та "проти". Якщо ви хочете зробити все самостійно, то зауважте, що саме ви будете слідкувати за магазином і тримати його у справному стані. У випадку, коли ви хочете витрачати час більше на ваш бізнес, то краще все таки знайти розробників. Все інше – це питання смаку і доцільності. Не виключено, що з часом ви перейдете з хмарного сервісу на CMS або взагалі на власну розробку, чи навпаки.

Ви можете розробити інтернет магазин разом з нами. Ми працюємо з CMS Sylius - це платформа, яка дозволяє розробити інтернет магазин і має дуже потужну можливість до розширення. Ця платформа розроблена на основі фреймворку Symfony, має гарну документацію, багато плагінів, і саме головне – ми є кваліфікованими спеціалістами з Sylius. Якщо ви зацікавлені - напишіть нам через форму зворотного звʼязку.

Дякуємо! Ми Вам відповімо найближчим часов.
Введіть ваше імʼя
Введіть вашу пошту
Введіть ваш номер телефону
Введіть ваше запитання
TOP