loader

CMS чи Фреймворк

Отже ви вирішили, що для розвитку вашого бізнесу необхідно створити сайт. Але як вибрати інструмент, а потім виконавця, який добре зрозуміє вас та максимально точно втілить ваші ідеї?

Наразі існує безліч технологій, проте зрозуміти яка найкраще відповідає вашим потребам не так і легко.

Для початку необхідно визначитися з термінами. На початку проекту будь-який розробник питатиме вас - фреймворк чи CMS? Як перше, так і друге створені щоб допомогти розробникові реалізувати вашу ідею, проте різниця між ними суттєва. Якщо фреймворк - це більше набір інструментів для розробки “сайту з нуля”, то CMS (Content Management System) - це вже готове рішення, яке потребує мінімальних модифікацій, щоб відповідати вашим вимогам.

В цій статті ми не будемо розглядати варіант розробки сайту на чистій мові програмування, наприклад PHP. Якщо вам пропонують такий варіант, то це здебільшого означає що розробник не є професіоналом.

Розробка проекта за допомогою фреймворку

Фреймворки значно прискорюють розробку будь-якого проекту порівняно з розробкою за допомогою “чистої” мови програмування, хоча “з коробки” (out of the box) не надає ніякого функціоналу для клієнта.

Серед бекендних (серверних) фреймворків найбільш відомі наступні: Symfony, Laravel та Yii. Наразі за своєю природою всі вони дуже схожі, але відрізняються внутрішніми механізмами. Вони використовуються, як правило, для вирішення неординарних задач при розробці різних API, а також при розробці корпоративних рішень, таких як CRM (Customer Relationship Management) чи ERP (Enterprise Resource Planning), бо надають максимальну гнучкість, можливість налаштувань, безпеку та індивідуальність кожного проєкту.

Існують також фреймворки, за допомогою яких можна розроблять клієнтські застосунки. Серед них AngularJS, React, VueJS, bootstrap. Вони допомагають розробникам не тільки розробляти привабливі інтерактивні інтерфейси сайтів, але і значно оптимізують роботу клієнтської частини сайту.

Також серед плюсів використання фреймворків необхідно вказати ще один аспект – більшість фреймворків підштовхують розробників до написання гарного та гнучкого коду, використання ООП (обʼєктно-орієнтованого програмування) та шаблонів проектування, що значно спрощує подальше опрацювання та підтримку проєкту.

Це все не вказує на те, що за допомогою фреймворка неможливо написати неправильний код, або припуститися помилок, але такий спосіб допомагає знизити кількість неправильного коду.

Серед мінусів використання фреймворку можна виділити необхідність використання більшої кількості часу на розробку проєкту.

Розробка проєкта за допомогою CMS

На противагу розробці за допомогою фреймворку можна поставити використання готових рішень на основі CMS. Основна особливість CMS у тому, що кожний з таких проєктів є, по суті, вже готовим рішенням, яке потрібно лише розгорнути на вашому сервері, налаштувати через адміністративну панель, підключити придбану тему і в результаті отримати готовий сайт без участі розробників.

Наприклад, якщо ви розгорнете у себе на хостингу CMS OpenCart, то отримаєте для інтернет-магазину готову адмін панель з управлінням товарами та замовленнями. В разі використання Wordpress, ви отримаєте систему управління для блогу.

Особливість CMS полягає в тому, що на сайтах розробників можна купити або знайти безкоштовну тему для сайту, яка підключить до сайту вже готовий “зверстаний” дизайн та надасть весь необхідний функціонал в адмін-панелі для управління.

На жаль, використання готових рішень має і мінуси. Серед них можна вказати наступні:

  • Використовуючи готове рішення, ми обмежуємо себе тими рамками, які надає сама CMS. Тобто встановлюючи CMS для інтернет-магазину, ви отримаєте інтернет-магазин, адмін панель і весь наявний функціонал буде “підлаштований” тільки під цю задачу (зробити на OpenCart блог буде доволі складно).
  • Оскільки більшість безкоштовних (а подекуди і платних) CMS розвиваються завдяки спільноті ентузіастів, а як відомо, не всі розробники однаково гарні спеціалісти, то іноді замість гарно створеного рішення ми можемо отримати монстра, який пожирає серверні ресурси, особливо коли проєкт переходить в ранг високонавантажених.
  • Потрібно описати роботу готових шаблонів для CMS. Дуже часто розробники шаблонів женуться за швидкістю їх розробки і не зважають на те, як вони спроектовані. Тому підтримка проєкту, створеного на CMS з використанням готових тем, може коштувати дорожче, ніж підтримка проекту написаного “з нуля”.

Висновки

Так чим фреймворк краще CMS, чи навпаки? На жаль (або на щастя), на це питання немає однозначної відповіді. При виборі платформи для майбутнього сайту необхідно враховувати специфіку задачі та бізнес-процесу. Єдине, що можна сказати абсолютно точно, це те, що не варто сліпо довіряти порадам ваших знайомих та друзів, навіть якщо ваші внутрішні процеси в компанії схожі на процеси тих, у кого вже є готове рішення. Одна єдина дрібниця може змінити весь процес розробки або вибору платформи, тому ми рекомендуємо звертатися до спеціалістів, які нададуть вам детальну консультацію. Можемо навести приклад з лікарями та лікуванням. Ви ж не будете приймати ліки, які приймає ваш знайомий тільки тому що вони йому допомогли? Чи поставите ви під сумнів кваліфікацію лікаря, якщо він не проводячи обстежень, а почувши тільки симптоми, одразу призначить вам лікування? Тому з вибором платформи для сайту така сама ситуація.

Наша команда допоможе вам підібрати оптимальний інструмент для ваших потреб, підкаже та допоможе зрозуміти важливість того чи іншого аспекту проєкту, бо ми зацікавлені у вашому успіху не менше за вас!

Ви можете ознайомитися з проектами повʼязаними з темою статті

Розробка інформаційного сайту на CMS

Створення інформаційного сайту основною метою якого є просування послуг клієнта за допомогою тільки СЕО оптимізації.

Читати далi

Дякуємо! Ми Вам відповімо найближчим часов.
Введіть ваше імʼя
Введіть вашу пошту
Введіть ваш номер телефону
Введіть ваше запитання
TOP