loader

Огляд адмін панелі Sulu CMS

Цією статтею ми починаємо цикл з трьох статей, які мають на меті опис адмін панелей, щоми розробляємо для наших проєктів. Ця стаття описуватися адмін панель інформаційного сайту на основі нашого.

Наш сайт побудований на основі sulu cms – це система керування контентом, в основі якої лежить Symfony фреймворк.

Адмін панель має декілька основних розділів: управління сторінками (веб-простір), сніпети, управління медіа, користувачі та налаштування. Також ми розробили окремий модуль, у який потрапляють всі відгуки з сайту.

Веб простір

Інформаційний сайт, список сторінок
Сторінки

Цей модуль є основним в адмінці, бо в ньому редагується основний контент. На скріншоті ви можете побачити, що на сторінці є три колонки: перша містить тільки один елемент - Skylex. Це власне ваш сайт, тут можна відредагувати контент головної сторінки. Ви можете мати декілька сайтів, які будуть керуватися з однієї адмін панелі, у нас наразі тільки один. В наступній колонці є список сторінок наступного рівня, наприклад "Про нас" і так далі, скільки вам буде потрібно вкладених сторінок.

Система автоматично розуміє як вкладені сторінки одна в одну і відповідно цьому генерує хлібні крихти та URL-сторінки.

Ви можете також побачити, що в правому верхньому кутку є перемикач між мовами. SUlu cms дозволяє додати декілька мовних версій для кожного сайту, для кожної такої версії ви можете налаштувати свої посилання. Наприклад, для сторінки "Про нас" для української версії сайту посилання буде наступним "/pro-nas", але якщо додати ще й англійську версію, то посилання на сторінку "About us" може бути іншим - "/en/about-us". Префікс "/en" може бути будь-яким, але унікальним для однієї локалі.

Редагування сторінки

В модулі редагування окремої сторінки є декілька елементів керування. Давайте розглянемо дії для всієї сторінки. В шапці сторінки ви можете побачити, що сторінку можна "Зберегти як чернетку", "Зберегти і опублікувати" або зняти з публікації, вибрати шаблон сторінки, видалити всю сторінку або тільки поточну локалізацію, скопіювати контент з основної локалі в поточну.

Налаштування сторінки

Для налаштування сторінки ви можете скористатися додатковими діями для сторінки: SEO, Витяг і таксономія, Налаштування, Права доступу, Подія.

SEO

В цій формі ви можете налаштувати стандартні мета теги, встановити для сторінки теги "no-index"-"no-follow" та прибрати сторінку із сайтмапу.

Доречі про сайтмап – система автоматично додає до sitemap.xml всі опубліковані сторінки на всіх локалях.

Витяг і таксономія

В цій формі ви можете налаштувати інформацію, яка показується в попередньому перегляді, коли сторінка буде відображатися у списках чи в інших блоках. Також можна вибрати категорії до яких відноситься сторінка, вказати мітки та додати медіа для попереднього перегляду.

Налаштування

Основне, що може зацікавити в налаштуваннях, –це можливість вказати для сторінки в яких меню вона відображатиметься. В нашому випадку є Головне меню і Меню у футері. Кількість таких меню необмежена, програмісти можуть додати безліч різних меню якщо це необхідно для дизайну сайту, а ви, відповідно, можете вказати для цих меню сторінки.

Права доступу

На цій сторінці ви можете змінити права доступу до неї для кожної групи користувачів. Ми так робили, коли відправляли сторінку на вичитку клієнтові перед публікацією на сайті. Ми створили окремого користувача, у якого не було ніякого доступу,окрім перегляду сторінки, і надали йому посилання на прев'ю. Пізніше ми закрили доступ до сайту для цього користувача.

Події

На цій сторінці ви можете побачити всі події, які відбувалися з нею, ім'я користувача, який виконав якусь дію зі сторінкою та дату, коли це відбулося.

Редагування контенту сторінки

Редагування контенту сторінки виконується в рамках блоків. Взагалі сама ідея sulu cms полягає в тому, що весь контент в адмін панелі можна представити окремими блоками. Таких блоків може бути безліч різних, блоки можуть бути частиною інших блоків, їх можна додавати до списків блоків. В рамках одного блоку можна використовувати багато різних віджетів, наприклад "текстові поля", "вибір однієї сторінки", "вибір декількох медіа", "текст з редактором", а також можна створювати власні списки зі своїми значеннями у них. Комбінуючи всі ці можливості, створюється адмін панель, яка не потребує від контент менеджера ніяких знань у програмування, не потребує розуміння HTML чи CSS, не потребує знань як працює FTP, бо все робиться максимально просто за допомогою мишки. Розробникам це дає більш зрозумілу розмітку проєкту, що дозволяє зменшити кількість помилок та "дошліфовувань напильником". На картинці нижче ви можете побачити скільки блоків є у нас на сайті. Наприклад, у проєкті Aquamen таких блоків 56, причому деякі з них містять в собі інші блоки, але жодний контент на сайті Aquamen не редагується через код, все мишкою.

Редагування контенту сторінки

Повторюваний контент

Часто на сайтах є інформація, яка повторюється на кожній сторінці. Наприклад, інформація про час роботи, адреса, номер телефону, посилання на Угоду користувача. Для цього використовуються сніпети. Це окремий тип блоків на сайті, в якому можна налаштовувати контент таким самим чином як і контент сторінки. Далі інформація зі сніпетів використовуватиметься на всіх сторінках. Контент сніпетів, так само як і контент сторінки, може бути перекладений для декількох мовних версій сайту.

Огляд подій в адмін-панелі SULU інформаційного сайту

Медіа

Модуль Медіа призначений для керування всім статичним контентом на сайті –картинки, відео, документи.

В цьому модулі є можливість оновлювати картинку або документ, тобто міняти його версію, що дозволяє автоматично змінити версію файлу на всьому сайті. Файл буде автоматично оновлений в усіх місцях, де він використовується. По кожному файлу можна подивитися історію змін.

Налаштування

В налаштуваннях ви можете виконати наступні дії: встановити ролі користувачів та дозволи щодо ролей; керувати категоріями сторінок; керувати мітками сторінок; керувати перенаправленнями (301, 302, 410); переглядати події за всім сайтом; та переглядати видалений контент (як у смітнику на компʼютері).

Висновки

Ми вміємо розробляти інформаційні сайти зі зручними адмін панелями, які дозволяють адміністраторам комфортно та зрозуміло керувати контентом сайту. Наші сайти SEO оптимізовані та мають всі необхідні інструменти для керування SEO оптимізацією.

Якщо вам сподобалася наша стаття, ви можете ознайомитися із сайтом, який був створений на основі тих самих технологій, що відображені у цій статті.


Або напишіть нам за допомогою форми зворотнього звʼязку, ми надамо вам більш детальну інформацію.

Читати далi

Дякуємо! Ми Вам відповімо найближчим часов.
Введіть ваше імʼя
Введіть вашу пошту
Введіть ваш номер телефону
Введіть ваше запитання
TOP