loader

Де живуть вебпроекти

Будь яка сторінка, що відкривається у вашому браузері, завантажується з іншого компʼютера - сервера. В цій статті ми опишемо що таке сервер та для чого він потрібен.

Де живуть веб-проєкти

Для того, щоб ваш сайт чи магазин працював так само як зазвичай працюють всі інші проекти, його потрібно розмістити на сервері (звичайному компʼютері, але більшої потужності), який має прямий вихід в інтернет. Сьогодні є компанії, які надають такі
послуги - хостинг провайдери. Хостинг провайдери мають у своєму розпорядженні великі дата центри, в яких розміщується безліч серверів. Дата центри підʼєднані до інтернету
через оптоволоконні кабелі та підтримують дуже високу швидкість передачі даних. Основний їхній бізнес - надавати послуги з оренди серверів, а ви можете ними скористатися.

Зазвичай є декілька варіантів розміщення веб-проєкту у хостинг провайдера:

  • послуга хостингу сайту - це спеціалізований сервіс, в якому можна розмістити один сайт; ви маєте можливість деякої конфігурації такого сервера, але неповну;
  • замовити віртуальний сервер. Віртуальний сервер – це наче звичайний компʼютер, але створений програмно. “Всередині” такого сервера все виглядає так само як у
    фізичного, тому ніякої глобальної різниці між ними немає. Віртуальні сервери розрізняються кількістю процесорів, розміром оперативної памʼяті та розміром жорсткого диску; ви можете обрати собі необхідний під ваші потреби;
    ● або ви можете замовити розміщення фізичного сервера чи декількох, що будують у вашому повному розпорядженні.

Далі ви встановлюєте ваш проєкт на один із варіантів хостингу і налаштовуєте його.

Як браузер розуміє який сервер потрібно відвідати, щоб показати мою сторінку?

Всі компʼютери в глобальній павутині мають свою унікальну адресу - IP. Наприклад, головна сторінка пошуку google.com має IP 142.250.74.174. Але ви не запитуєте IP, ви запитуєте google.com.
Для того, щоб було можливо запитати якусь назву замість цифр, які важко запамʼятати, потрібно купити доменне імʼя. Далі це імʼя потрібно привʼязати до вашого IP і після цього при його запиті браузер зрозуміє який саме сервер потрібно запитати. Насправді цей процес трохи складніший, але в результаті виходить саме це.

Як вибрати

Ми розібралися що потрібно зробити і як все працює. Розглянемо тепер декілька кейсів.


Наразі хостинг провайдерів надзвичайно багато. Вони відрізняються, звичайно, цінами, послугами, рівнем підтримки та зручністю роботи з ними. За час нашої роботи нам вдалося опрацювати з багатьма хостинг провайдерами, нижче є декілька порад.

Я хочу Amazon AWS, бо він класний

Якщо ви чули чи бачили як ваші конкуренти використовують Amazon AWS для того, щоб на ньому розміщувати проект, то це не означає що вам також потрібно розміщувати проект на Amazon AWS. Суть Amazon AWS в тому, що ви можете зручно організовувати свою ферму серверів, включати-виключати, додавати нові та видаляти непотрібні сервери автоматично в залежності від навантаження. Наприклад, в пікові години вам потрібно більше серверів, а вночі менше. Звичайний хостинг не дасть вам такої гнучкості, але і для простого інформаційного сайту, наприклад, вона не потрібна. Через це Amazon AWS та інші хмарні технології слід використовувати тоді, коли в цьому є необхідність, а для простого інформаційного сайту буде достатньо і звичайного хостингу. Тим паче що Amazon AWS вийде задорогим.

Віртуальний сервер підходить краще, ніж звичайний хостинг?

Віртуальний сервер потрібен для проєктів, для яких необхідна спеціальна тонка конфігурація, що не може бути зробленим на звичайному хостингу. Він краще підходить для CRM чи ERP систем або для великих магазинів. Але якщо у вас простий інформаційний сайт або невеликий магазин, то немає необхідності саме у віртуальному сервері, достатньо буде тільки хостингу.

Хостинг провайдери надають можливість автоматичного налаштування доменного імені та прив’язки його до хостингу чи автоматичного створення резервних копій сайту, тому такий варіант може виявитися максимально зручним для вас.

Якщо фізичний сервер максимально швидкий, то може краще замовити його?

Фізичний сервер – це дійсно найпотужніший варіант хостингу, але і коштує він відповідно. Плюс до всього підтримка зазвичай не несе ніякої відповідальності за процеси на таких серверах, тому вам буде потрібен адміністратор, хто буде налаштовувати все на ньому.

Якщо ваш проєкт не потребує ні потужного процесору, ні багато пам’яті для того, щоб покрити високе навантаження, тоді фізичний сервер на для вас. Можна обмежитися або віртуальним сервером, або можливо буде достатньо хостингу? 

Ми у своїй роботі працювали з різними хостингами, серверами та хмарними технологіями. Маємо досвід використання, знаємо плюси-мінуси кожного з підходів та можемо проконсультувати по кожному із них. Якщо вам потрібна консультація, ви можете написати нам через форму зворотного звʼязку або скористатися сторінкою контактів, на ній є більше варіантів комунікації.

Дякуємо! Ми Вам відповімо найближчим часов.
Введіть ваше імʼя
Введіть вашу пошту
Введіть ваш номер телефону
Введіть ваше запитання
TOP