loader

Що таке інформаційний сайт

Що таке інформаційний сайт

Інформаційний сайт використовується досить давно. На початках розробка інформаційного сайту користувалася попитом тільки для виконання основної функції - донести до кінцевого читача конкретне послання. Проте сучасні інформаційні ресурси мають набагато більші можливості, ніж їх попередники.

Визначення поняття інформаційного сайту

Інформаційний сайт – це веб-ресурс, на якому розміщені матеріали відповідного характеру (інформаційного), орієнтованого на читача. Функція такого сайту полягає в розкритті деякої тематики/проблематики або надання відповідей на питання. Ідеальний ресурс повинен донести інформацію так, щоб після ознайомлення в читача не залишилось додаткових питань, він залишився в курсі останніх подій тощо.

Інформаційний сайт можна розділити на дві великі категорії:

  • тематичний – інформаційні ресурси з вузьким тематичним охопленням (спортивні, кулінарні, Hi-Tech сайти та інші);
  • портали – на відміну від попередньої категорії, вони можуть охоплювати відразу декілька важливих тем або будуватись по принципу «все в рівній кількості», додатково підтримують можливості внутрішнього спілкування користувачів.

Інформаційні портали зазвичай мають складну структуру, в чому легко побачити професіоналізм розробника. Якщо сайт візуально перевантажений, а переходи по тематиках викликають труднощі, такий ресурс явно потребує правильного оновлення.

Глибше зрозуміти, що таке інформаційний сайт, допоможе класифікація даних ресурсів по конкретним типам:

  • новинні ресурси;
  • регіональні: міські, районні, обласні;
  • державні;
  • бібліотеки;
  • інтернет-форуми;
  • довідники;
  • веб-енциклопедії;
  • сайти для відгуків;
  • ресурси в форматі питання-відповідь.

Персональні блоги – це також інформаційні сайти, проте більш націлені на зворотний зв'язок з читачем.

Відмінності інформаційного сайту від інших

Інформаційний сайт – це місце, де користувачі знаходять відповіді на свої запитання. Даний принцип лежить в основі всього процесу їх створення тому важливо закласти можливості до залучення користувачів ще на етапі створення сайту. 

Якщо сайту не буде у результатах пошуку, новинних стрічках (таких як Google Discover) та на інших можливих каналах залучення користувачів - такий ресурс не буде виконувати своєї основної функції, не дивлячись на те, що ціна розробки сайту такого типу відносно велика.

Основні відмінності від інших ресурсів:

  1. Велика кількість наповнення. Сьогодні практично неможливо зустріти інформаційний сайт у виконанні з декількох сторінок. Ресурс повинен охоплювати різні теми, а якщо він вузькоспеціалізований – розкривати її у максимально можливому представленні.
  2. Багаторівнева оптимізація. Для інших типів сайтів можна аргументовано пом'якшити вимоги, але таким ресурсам потрібно приділити час та увагу.
  3. Структуризація контенту. Інформаційний ресурс, в якому відсутня чіткий поділ даних, є великим сміттєвим кошиком. Його незручно читати, а пошук необхідних даних на такому сайті сильно ускладнений.
  4. Правдивість даних на першому місці. Якщо інформаційний сайт буде вводити читачів в оману неперевіреною подачею, це буде становити проблему для його авторитету та розвитку.
  5. Швидкість оновлення інформації. Кожному варіанту сайту потрібне оперативне оновлення контенту, проте для інформаційних – це критично важливо. Якщо користувач зможе переглянути актуальні, останні дані на іншому ресурсі, йому не буде потрібен ваш сайт. Це впливає на відвідуваність та монетизацію (якщо вона передбачена проєктом).
  6. Суворі вимоги до слідування тематики. Попри те, що інформаційні ресурси можуть бути охоплювати декілька сфер життя, в них мусить прослідковуватись чітка тематична лінія. Перенасичені різножанровою інформацією ресурси не сприймаються користувачами серйозно.

Ключова відмінність інформаційних веб-ресурсів полягає в їх призначенні. Якщо комерційні сайти націлені на продаж, то інформаційники орієнтуються на подачу контенту – це першочергова задача.

Приклади інформаційних сайтів

Типові приклади такої категорії веб-ресурсів: 

  • Вікіпедія – типовий зразок публічної енциклопедії;
  • будь-який ресурс інтернет-ЗМІ;
  • тематичні блоги;
  • онлайн журнали.

Насправді приклади інформаційних сайтів далеко не закінчуються описаними. Будь-яке місце, де читач може отримати корисну для нього інформацію на задану тему, отримати відповідь, можна вважати інформаційним.

Використання вебсайту в умовах сучасності

Ми розглянули одну сторону, а саме надання користувачам потрібного контенту. Однак сучасний інформаційний сайт може об'єднати в собі й комерційну складову. 

Головне джерело монетизації – реклама. Це контент сторонніх рекламодавців, які обрали даний сайт як майданчик для своєї пропозиції. Щоб ресурс приносив прибуток необхідно сформувати наступні умови:

  • інтерес аудиторії до сайту;
  • постійний потік користувачів;
  • регулярно оновлення контенту, що дасть можливість реалізації двох попередніх пунктів.

Інформаційний сайт може давати відносно великі прибутки, головне правильно реалізувати розробку та просування такого продукту.

Дякуємо! Ми Вам відповімо найближчим часов.
Введіть ваше імʼя
Введіть вашу пошту
Введіть ваш номер телефону
Введіть ваше запитання
Якщо Вас зацікавила інформація у статті або Ви бажаєте замовити розробку інформаційного сайту у нас, напишіть нам через форму зворотного звʼязку.

TOP