loader

Види сайтів: Які типи сайтів існують, особливості та призначення їх функціонування

Сучасний інтернет-ресурс – це ключовий елемент грамотного ведення бізнесу, реклами, комунікації з широкою аудиторією. Величезна кількість функцій, які покладені на онлайн ресурси, породжує іншу проблему – який варіант сторінки вибрати для проєкту. Типи сайтів та їх функціональні особливості розглянемо в цій статті.

Типи сайтів

Веб-ресурси потрібні всім, а значить виникає потреба розуміти які є типи сайтів, для кого (чого) вони призначені. Неправильно підібрана конфігурація ресурсу може стати перепоною в просуванні та розвитку бізнесу, налагодженні комунікації з аудиторією.

Розглянемо основні види сайтів та їх типове призначення.

Сайт-візитка

Досить поширений варіант ресурсу. Розробка сайту даного виду необхідна для невеликого бізнесу/підприємця, таким чином можна поширити інформацію про себе через медіа ресурси та соц. мережі.

Сторінки такого формату представляють власника на широку аудиторію. Контент, оформлення та навігація мають бути максимально зручними для потенціального клієнта. Часто використовуються адаптивність візиток під різні пристрої: ПК, гаджети, Smart TV та інші.

Корпоративний сайт

Корпоративні види сайтів являються обов’язковим елементом сучасного бізнесу. Авторитет бренду, розширення клієнтської бази та пошук нових ринків збуту багато в чому залежать від корпоративного ресурсу. Інколи його називають «обличчям компанії».

Аналізуючи різні типи сайтів та їх особливості можна побачити чітку відмінність корпоративних моделей. Такі ресурси – це імідж і одночасно потужний інструмент комунікації компанії зі світом.

Інтернет-магазин

Серед усіх видів і типів сайтів інтернет-магазини знайомі найбільшій кількості користувачів. Їх особливості:

  • максимальний контент, щоб користувач зміг ознайомитись з усіма пропозиціями;
  • наявність на сторінці інструментів продажу, оплати;
  • клієнтський сервіс: персональні кабінети, історії тощо;
  • фірмовий дизайн.

Важливим фактором успішного інтернет-магазину є надійна робота сайту та оперативний зворотний зв'язок – клієнт хоче швидко замовити, оплатити та отримати.

Сайт-вітрина

Спеціальні типи сайтів – вітрини або каталоги. Їх функція полягає в представленні детальної інформації про діяльність бренду, його пропозиції та прайс. Користувачам вітрина відкриває повний доступ до характеристики товарів, деякі варіанти можуть мати інструменти миттєвої покупки. Вітрина нагадує інтернет-магазин, тільки в спрощеному вигляді.

Сайти держустанов та навчальних закладів

Ресурси переважно інформаційного характеру. На них висвітлюється робота конкретної організації, зміни та плани. Держструктури часто викладають актуальні оновлення в плані законодавства та інших важливих моментах.

Принцип створення освітніх закладів: реклама своїх послуг, досягнення, адміністративний та учнівський розділ. Дизайн та структуру вибирається в залежності від глибини наповнення контентом.

Інформаційні

Інформаційні типи сайтів досить широкі за структурою. Проте їх об'єднує спільний критерій: максимум наповнення та інструменти комунікації для аудиторії відвідувачів.

На які види поділяються сайти інформаційного напрямку:

  • вузькоспеціалізовані – на таких сторінках доступна інформація конкретної сфери (медицина, наука, IT тощо);
  • широкої тематики.

Розробка інформаційних сайтів, в першу чергу, потрібна для користувачів, яким надається можливість отримати, обговорити, поділитися інформацією з іншими учасниками.

SaaS продукти

Software as a service або SaaS – це варіант подачі програмного забезпечення користувачам, де ПЗ виступає в ролі послуги, а його розробник являється провайдером сервісу. Типовий приклад – сервіси від Google, наприклад Google Docs. Користувачі отримують текстовий редактор, при цьому не встановлюючи його на ПК.

Види сайтів за призначенням

За призначенням сайти поділяються на наступні види:

  • комерційні типи сайтів – будь-які ресурси, націлені на продаж товарів, послуг, імені бренду та отримання прибутку;
  • інформаційні – мають чіткий інформаційний підтекст, орієнтовані на саморекламу.

Дана модель поділу є спрощеною, але більш інформативною для звичайних користувачів. Існують десятки видів сайтів за їх призначення. Проте всі варіанти ресурсів можна звести до описаних двох категорій.

Види сайтів за доступністю

Якщо розробники виділяють десятки видів сайтів за призначенням, то по критерію доступності ресурсів всього три:

  • відкриті – доступні для всіх користувачів;
  • напіввідкриті – вхід до основних розділів ресурсу можливий тільки після авторизації (телефон, e-mail, ім'я та інші);
  • не для широкого кола користувачів.

Доступ до таких ресурсів можливий обмеженому колу людей. Зазвичай такі моделі використовують державні установи.

Типи сайтів за локалізацією

Види сайтів за географічним охопленням:

  • локальні – призначені для однієї країни;
  • міжнародні.

З останнього пункту випливає критерій мовної локалізації. Які бувають типи сайтів по контенту: одномовні та мультимовні (дві і більше мови інтерфейсу).

Особливості створення сайтів в залежності від їх типу

Професійні розробники веб-ресурсів розуміють – немає єдиного підходу до створення сторінок. Особливо це твердження стосується вузькоспеціалізованих сайтів.

При створенні ресурсу на перший план виходять:

  • цільова аудиторія;
  • мета (призначення) сайту;
  • дизайн – наприклад, у візитках чи брендових сторінках оформлення має велике значення;
  • функціонал: сайт-блог не потребує такого набору інструментів, як великий інтернет-майданчик для продажу.

Ці та інші моменти глибоко аналізуються на етапі проєктування майбутнього ресурсу.

Дякуємо! Ми Вам відповімо найближчим часов.
Введіть ваше імʼя
Введіть вашу пошту
Введіть ваш номер телефону
Введіть ваше запитання
Якщо вам потрібен сайт або ви зацікавилися темою — замовте індивідуальну консультацію — напишіть нам у формі зворотного звʼязку.

TOP