loader

Впровадження WMS систем на складі

Сучасний підхід до логістичних операцій трактує склад не як об'єкт, а процес. Ступінь автоматизації цього процесу прямо впливає на точність та якість обслуговування клієнтів. Щоб не втратити аудиторію, компанії критично важливо вжити заходів для забезпечення ефективної роботи складу. Перевіреним рішенням є впровадження WMS системи.

Переваги впровадження WMS на складі

Системи складського управління не є дешевими, що часто відлякує потенційних клієнтів. Проте вартість повністю покривається можливостями, які отримує власник. Вони полягають не тільки в автоматизації та супутніх перевагах, але й в економії витрат.

Економічність ресурсів

Впровадження WMS на складі впливає на час виконання конкретних завдань. Чим менше часу затрачено на послідовність логістичних операцій, тим більше завдань можна зробити. А замовники отримають товар вчасно.

Грамотно підібрана та інтегрована система управління ефективніше розподіляє робочі ресурси персоналу. Точний моніторинг площі дає можливість оптимізувати використання площі складу, скоротивши кількість відходів. Контроль цих параметрів спрощує процес зберігання, знижує потенційне псування продукції. Результат – операційні витрати зменшуються, бізнес починає ефективніше працювати на себе.

Точність складського звіту

Загальне завдання логістичних об'єктів є вчасна та точна інвентаризація. Впровадження WMS системи на склад дає таку можливість. Завдяки комплексу управління зменшується час цикл замовлення та покращується якість його виконання.

WMS також дозволяє:

  • моніторити кожен об'єкт на складі;
  • відстежувати дані в реальному часі;
  • оптимізувати процеси, пов'язані з інвентаризацією.

Власник не тільки детальніше знатиме що відбувається на складі, але й зможе відстежувати зміни в режимі реального часу. Ні одне переміщення не пройде повз систему складського управління, яка оснащена різноманітними технологіями контролю (RFID, AIDC, сканування штрих коду та інші). Компанія може краще обслуговувати клієнта, не витрачаючи основний час на другорядні питання, типу інвентаризації.

Швидкість роботи з вантажами

Оперативне обслуговування вантажів – ключова функція логістики. Автоматизація у вигляді WMS дозволяє швидше ідентифікувати різні багажі, реєструвати їх в єдиній базі без прямої участі людини. Таким чином, впровадження системи виключає будь-які ручні маніпуляції з товаром, звірки та пошуки по базах. Операції виконуються в автоматичному режимі, а персонал отримує відповідні вказівки від ПЗ.

Контроль роботи складу

Від ефективності роботи всього складу залежить продуктивність ланцюжка поставок-відвантажень. Впровадження WMS відразу відчується на функціонуванні всього об'єкта. Персонал точно орієнтується в місцях зберігання продукції, пакуванні та зонуванні складу.

В режимі реального часу WMS виконує:

  • моніторинг роботи кожної з зон;
  • аналіз зайнятості працівників;
  • контроль переміщення решток;
  • відправлення та приймання клієнтських замовлень.

На основі даних ПЗ формує детальну аналітику роботи складу та подає її у зручному для аналізу керівництвом вигляді. Велику роль комплекс відіграє і в плануванні розвитку компанії.

Етапи впровадження WMS системи

WMS – це складний і відповідальний процес. інтеграція далека від банального встановлення ПЗ на комп'ютери компанії, тому для таких робіт залучають профільних спеціалістів.

Впровадження системи складського управління можна розділити на декілька етапів:

Попередній аналіз проєкту. На даному етапі замовник формує задачі ті цілі інтеграції. Відбувається підбір технологій та обладнання.

Впровадження. Основний етап, під час якого спеціалісти встановлюють та попередньо налаштовують ПЗ. Виконується підключення спеціальних модулів WMS, інтеграція з зовнішніми системами.

Навчання персоналу. Впровадження WMS системи не матиме ефекту без персоналу, який відповідатиме за роботу конкретних модулів. Робітники проходять стажування, вивчають основні принципи роботи з товаром через WMS.

Тестування та запуск ПЗ. Фінальний етап впровадження – здача проєкту в експлуатацію замовнику.

Професійно виконані роботи завжди мають на меті дати клієнту кращий сервіс. Компанії-підрядники здійснюють супровід системи після її запуску, оперативно допомагають персоналу в роботі та оновлюють ПЗ в міру виходу нових версій. 

Вартість впровадження WMS системи на склад

Вартість WMS систем відносно висока, цінова політика залежить від ряду факторів:

вибору WMS рішення: типове, комплексний пакет автоматизації, індивідуальна система;

  • ліцензія – при виборі продуктів «з коробки» розробники часто пропонують різний функціонал, надаючи можливість клієнту вибрати необхідні опції, від цього залежить вартість ліцензії;
  • якщо використовуються хмарні сховища – ціна оренди сервісу;
  • навчання робітників;
  • об'єм проєкту: невеликий склад, середній або великий логістичний центр;
  • терміни реалізації.

Аналізуючи ціну впровадження WMS системи на складі слід враховувати вартість додатково обладнання. Сюди належать:

термінали збору інформації, які функціонують в парі з ядром WMS;

  • обладнання штрихкодування;
  • принтери;
  • система забезпечення радіоміток – RFID, AIDC або інші;
  • розхідні матеріали.

Аналіз ціни впровадження WMS на складі також повинен враховувати фактор масштабування (розширення) бізнесу в майбутньому, інтеграції з іншими системами. Важливим є критерій клонування системи на інші склади в межах однієї компанії.

Дякуємо! Ми Вам відповімо найближчим часов.
Введіть ваше імʼя
Введіть вашу пошту
Введіть ваш номер телефону
Введіть ваше запитання
Якщо вам потрібна система обліку складу — замовте індивідуальну консультацію — напишіть нам у формі зворотного звʼязку.

TOP