loader

WMS-системи

Сучасний бізнес керується принципами, які суттєво відрізняються від традиційних, звичних форм. В тренді – цифровізація та автоматизація процесів. Це особливо актуально для такої сфери, як логістика. Багато компаній до цього часу практикують ведення складської роботи вручну, проте діяльність такого бізнесу відрізняється по якості від більш сучасних представників ринку. Ключ їхньої ефективності – система складського управління WMS.

Що таке WMS

Warehouse Management System або WMS – це система керування процесами складу, логістичного центру та схожих по функціях об’єктів, яка забезпечує повну автоматизацію робочих моментів. В залежності від можливостей програмного та апаратного забезпечення, комплекс здатен виконувати в автоматичному режимі низку роботи: приймати товар, інвентаризувати, планувати зберігання та відправлення продукції та інше. 

WMS система – це надійне рішення для складського управління. Особливо в умовах великих компаній. Уявити сучасний бізнес без WMS автоматизації практично неможливо. Це значно спрощує управління таким бізнесом та покращує ефективність всіх внутрішніх процесів компанії.

Функціональні можливості WMS

WMS системи відрізняються за своїм функціоналом в залежності від рівня програмного забезпечення. Найпростішими є базові версії. Таке ПЗ контролює процес приймання, комплектації та відправлення об’єкта зі складу. Більш комплексні системи складського управління можуть контролювати роботу не одного приміщення, а відразу декількох. 

Управління складськими операціями

Комплекс здатен детально аналізувати та контролювати основні моменти складського управління. Сюди входять:

  • моніторинг місць зберігання для забезпечення нормального розвантаження продукції – товар не може зберігатись будь-де, для цього існує певна схема його розміщення, чим і займається система; 
  • моніторинг часу завантаження-розвантаження в залежності від налаштувань системи;
  • вибір та призначення перевізника;
  • централізоване розподілення завдань для робочого персоналу; 
  • контроль, приймання, видача товару та інше. 

Внутрішня діяльність логістичного центру є налагодженою, коли кожен його елемент точно виконує свою роль. WMS – це інструмент контролю та надійний помічник в цій задачі. 

Управління запасами та інвентаризація

Склад можна вважати живим організмом, який працює завдяки злагодженій роботі кожної його частини. WMS системи допомагають:

  • контролювати запаси складського об’єкта;
  • встановлювати чіткий графік інвентаризації та точно його дотримуватись;
  • контролювати строки придатності – товар, особливо продукти, мають вузькі рамки придатності, в умовах великих партій WMS системи забезпечують точний моніторинг їх зберігання; 
  • нагадувати про поповнення запасів, яких потребує склад; 
  • виконувати зонування території логістичного центру в залежності від ситуації;
  • резервувати продукцію;
  • вчасно нагадувати про заплановані, відкладені задачі. 

Логістичний бізнес тісно пов'язаний з часом, якого в працівників не так і багато. WMS системи складського управління здатні моніторити сотні (навіть тисячі) пунктів роботи складу, чим суттєво знижують ймовірність критичних помилок персоналу.

Документообіг

Сучасний склад – це тисячі документів, кожен з яких має рівнозначну цінність. Як правило, ця робота покладається на людські ресурси.

Сучасні склади активно використовують подібні системи управління. WMS зменшує обсяги паперової роботи завдяки контролю процесів документообігу. Кожна дія, від отримання та упакування товару до його відправлення, супроводжується електронною системою. 

Планування роботи складу

ПЗ мають можливості для оперативного керування ресурсами, так і планування роботи складу. Наприклад, WMS системи можна налаштовувати на повторюваність конкретної операції по заданому графіку. Власники мають можливість гнучко підлаштовувати бізнес під конкретні ситуації: завантаженість, прибуття спеціального товару, пріоритет конкретного замовника та багато інших параметрів.

Особливості впровадження WMS в роботу підприємства

WMS системи – це не просто програма, яка встановлена на комп’ютер. Це комплекс, який налаштовується (або розробляється) під конкретні задачі бізнесу.

WMS система складського управління складається з IT та апаратного комплексу. До останнього входять:

  • сервери;
  • обладнання для друку документації, штрих-кодів та інших об’єктів; 
  • сканери кодів;
  • радіомодулі для оперативної передачі даних на сервер;
  • клієнтське обладнання: ПК, планшети, термінали;
  • радіомітки та інші модулі. 

Обсяг апаратного та програмного забезпечення прямо залежить від діяльності та масштабів складського центру.

Як обрати WMS – Розробка чи пошук готового рішення

WMS системи діляться на декілька типів:

  • ПЗ початкового рівня; 
  • стандартні програми, котрі вже готові до встановлення;
  • індивідуальні системи складського управління. 

Невеликі центри можуть обійтись і ПЗ початкового рівня. Проте великий бізнес потребує індивідуальних рішень. ПЗ дозволяє вирішити питання автоматизації складу будь-якого рівня. Таке забезпечення розробляється з перспективою розвитку бізнесу, його розширення та масштабування.

Дякуємо! Ми Вам відповімо найближчим часов.
Введіть ваше імʼя
Введіть вашу пошту
Введіть ваш номер телефону
Введіть ваше запитання
Якщо вам потрібна WMS — замовте індивідуальну консультацію — напишіть нам у формі зворотного звʼязку.

TOP