loader

Що таке ERP

Бажання ефективно використовувати ресурси штовхає управлінців на пошуки перевірених та продуктивних рішень для планування роботи. Одним із способів удосконалення діяльності компанії є впровадження ERP систем. Разом ми дослідимо їх вплив на бізнес і дізнаємося чи доцільно використовувати одну із них саме вам.

Визначення поняття ERP

Спочатку розберемося з термінологією. ERP система – це програмне забезпечення, яке реалізує функцію управління організацією. Поглибити сенс цього поняття нам допоможе розшифрування самої абревіатури – Enterprise Resource Planning. Звідси випливає, що ERP це – система планування ресурсів підприємства. 

Головною функцією ERP системи є об’єднання бізнес-процесів в одну взаємопов’язану структуру. Це допомагає досить ефективно спростити, прискорити і оптимізувати роботу всіх відділів. Технологія впровадження об’єднаної бази даних відкидає необхідність вводити інформацію вручну декілька разів, що зменшує кількість помилок.

Методи діяльності сучасної ERP системи (аналіз, збір та обробка даних) покращені за допомогою використання штучного інтелекту та доступу до інтернету речей.

Сфери використання ERP систем

Чим же керує система? Вона бере на себе управління такими сферами як:

  • фінанси;
  • кадри;
  • закупівлі;
  • продажі та маркетинг;
  • ланцюги постачання;
  • власна діяльність (виробництво чи надання послуги).

Про те що таке ERP знають не тільки на логістичних, торгових та виробничих підприємствах. Впровадженням таких інформаційних технологій займаються компанії, для яких важливо регулярно обробляти велику кількість даних та оперативно надавати послуги:

  • перевізники;
  • банківські установи;
  • оператори мобільних мереж;
  • медіахолдинги.

На початкових етапах розвитку бізнесу такий інструмент часто не потрібен – процес налагодження діяльності між відділами здебільшого відбувається в ручному режимі. Для управління масштабними організаціями впровадження ERP – це послуга першої необхідності.

Переваги ERP

Система планування ресурсів підприємства, створюючи єдиний інформаційний простір, надає можливості керування всіма важливими вузлами комунікації між співробітниками та керівниками, а також між всіма відділами. Із переваг впровадження ERP можна виділити наступні.

Керування фінансами

Система дозволяє ефективно відстежувати фінансові операції, включаючи облік витрат, прибутків, податків. За допомогою впровадження ERP системи можна автоматизувати бухгалтерські процеси, зменшити ймовірність помилок та покращити точність фінансової звітності. Так управлінець буде мати інформацію про актуальний фінансовий стан підприємства. Це дозволить приймати обґрунтовані рішення щодо інвестицій, бюджетування та стратегічного планування.

Керування виробництвом

Різноманітні робочі процеси також ефективно оптимізуються завдяки системі ERP. Вона не лише враховує попит на продукцію, але й автоматизує планування виробничого циклу, управління робочою силою та контроль за використанням ресурсів. Завдяки цьому, підприємство може вести виробництво із меншими витратами, високою якістю продукції та високою швидкістю реакції на зміни у ринковому попиті.

Відстеження постачань

Система автоматизує замовлення матеріалів, враховує терміни доставки та сприяє ефективному керуванню запасами. Це не лише допомагає уникнути простоїв у виробництві, але і знижує ризики пов'язані з неефективним управлінням продукцією. Завдяки цьому на складах не буває дефіциту чи профіциту.

Кадрові рішення

У сфері HR технологія ERP охоплює ведення персональних даних, ефективний контроль за робочим часом, автоматизацію оплати праці та інші аспекти управління людськими ресурсами. Оптимізація роботи персоналу підвищує продуктивність праці та сприяє покращенню комунікації в організації.

Аналітика

ERP система – це ПЗ, що забезпечує збір та обробку даних для аналізу для прийняття обґрунтованих рішень. Аналітичні інструменти допомагають відстежувати ключові показники ефективності, виявляти тенденції та розробляти стратегії для покращення продуктивності підприємства.

ERP системи в Україні

Донедавна ERP системи в Україні розвивались неактивно. Раніше багато програмного забезпечення, що використовували українські компанії, було створено за межами країни. Однак сучасний вітчизняний IT ринок активно поповнюється новими універсальними інформаційними технологіями, які адаптовані до українських реалій. Також розробники ПЗ пропонують послуги створення ERP систем, спеціально адаптованих під потреби конкретної організації.

Вибір системи планування ресурсів або розробка власної

Для того, аби зрозуміти чи варто використовувати готову систему, чи братися за розробку ERP для власного використання, варто дізнатися про переваги та недоліки кожного із варіантів. 

Готове рішення може бути цінним:

  1. Швидкістю впровадження. Таке ПЗ вже розроблене та пройшло випробування, тому його можна застосувати оперативно.
  2. Стандартними функціями. Набору типових функцій уже існуючої ERP для управління ресурсами може бути достатньо для конкретної організації.
  3. Підтримкою та оновленнями. Імениті розробники часто випускають нові версії ПЗ, в яких виправляють помилки.
  4. Перевагами розробки будуть:
  5. Задоволення індивідуальних потреб. Послуга врахування специфікації підприємства може бути критично важливою для деяких галузей.
  6. Повний контроль. Підприємство може модифікувати систему відповідно до змін у виробничих процесах.
  7. Більша гнучкість. Керівництво може обирати технології та архітектури системи, що будуть найкраще підходити під сферу діяльності бізнесу.

Рішення щодо впровадження готового рішення чи розробки власного має бути обдуманим, із врахуванням конкретних потреб та можливостей підприємства.

Дякуємо! Ми Вам відповімо найближчим часов.
Введіть ваше імʼя
Введіть вашу пошту
Введіть ваш номер телефону
Введіть ваше запитання
Якщо вам потрібна ERP — замовте індивідуальну консультацію — напишіть нам у формі зворотного звʼязку.

TOP