loader

Види та приклади WMS систем

Види WMS систем – коробкові, адаптовані та персональні системи управління. Для яких категорій бізнесу вони призначені. Приклади деяких WMS та базове описання принципу їх роботи.

Види та приклади WMS систем

Сучасний бізнес зазнає кардинальних змін, пристосовуючись до реалій світу. Паралельно з ним трансформуються і системи складського управління, про які ми розповідали в статті “WMS система це”. Пристосовуючись до нових моделей діяльності компаній WMS розділяються на деякі види для більшої адаптованості та автоматизації процесів.

Види WMS систем

Бізнес буває різним по масштабу та сфері діяльності. Відповідно і складські системи управління відрізняються по своєму функціоналу, адже один і той самий продукт не підходить різним компаніям.

Виділяють три базові види WMS.

WMS «в коробці»

Це повністю готові до встановлення і початку роботи системи. Замовник може вносити необхідні корективи в комплекс, проте список змін обмежений – ПЗ має саме такий функціонал, який його спланував розробник. WMS коробкового типу має переважно базовий набір функцій. Деякі виробники такого софту розширюють можливості основного пакета додатковими через ліцензії.

Найчастіше коробкові комплекси автоматизації працюють в стандартній ОС Windows. Популярним рішенням серед українських клієнтів є систем 1С. Проте віднести це ПЗ до повноцінного WMS складно, коробкова версія має значно обмежений функціонал.

Адаптовані WMS

Адаптивні приклади WMS систем розповсюджені серед компаній різного розміру. Найбільш популярне впровадження WMS системи на складі саме цього виду, таке ПЗ зарекомендувало себе в середньому та великому бізнес-сегменті, де склад має велике значення у всьому робочому циклі.

Комплекс має ядро – основу всього ПЗ. Додаткові модулі встановлюються за бажанням замовника. Це не тільки вигідно функціонально, але й фінансово – клієнт платить тільки за те, чого потребу.

Власні WMS

Це складні, дорогі, проте повністю кастомні системи. Кожен продукт індивідуальний і не має аналогів на ринку. Таке ПЗ замовляють компанії з великим складськими комплексами, безліччю товарів та пов'язаних з ними процесів. Хоча вартість WMS такого виду досить висока, навіть невеликі бізнеси часто замовляють подібне ПЗ через високий рівень адаптованості до бізнесу та можливість разового вливання коштів, а не користування щомісячною підпискою.

Власні WMS пишуться з нуля. З моменту вивчення бізнесу і підготовки до повної інтеграції продукту може пройти рік і більше.

Приклади WMS

Наведемо приклади популярних систем WMS міжнародного рівня:

  1. Astro WMS від Consafe Logistic. Потужний комплекс управління складськими операціями. Підходить для бізнесу будь-якого рівня.
  2. SAP. Ще один потужний набір інструментів автоматизації, який входить до складу системи керування бізнесом SAP ERP. Продукт призначений для замовників, компанії яких мають безліч процесів різного характеру.
  3. TECSYS WMS. Хмарний приклад WMS системи для середнього та великого бізнесу. Продукт канадського розробника, який спеціалізується на бізнес ПЗ. Багато рейтингів відзначили високу технологічність та інноваційність TECSYS як систему управління складом.

Також варто звернути увагу на українських розробників, продукти яких мають адаптацію до локальних особливостей.

Приклад роботи WMS

Коротко процес роботи системи складського управління можна описати наступними пунктами:

  • товари прибувають на склад, де їх ідентифікують через штрих-коди;
  • до роботи підключається WMS, яка починає стежити за продукцією;
  • на основі наявних даних система аналізує ключові операції (тип товару, місце зберігання, чим завантажити), видаючи підказки персоналу;
  • через систему віддаленого контролю (наприклад, RFID), WMS «розуміє» де знаходиться конкретний об'єкт, як він зберігається та де його шукати.

Окремі види WMS систем підкажуть оптимальний тип пакування, який товар планується до відправлення та просигналізують про закінчення строку придатності (для відповідної категорії продукції). Вся інформація формується в зручну форму звітності, яку клієнт (власник) може переглядати та вносити корективи.

Зворотний зв'язок

Якщо вам потрібна індивідуальна CRM, напишіть нам для консультації.

Дякуємо! Ми Вам відповімо найближчим часом.
Введіть ваше імʼя
Введіть вашу пошту
Введіть ваш номер телефону
Введіть ваше запитання
TOP